Adni legalább olyan jó, mint kapni!

Adni legalább olyan jó, mint kapni!

Adni legalább olyan jó, mint kapni!

Mi vezérel valakit, hogy létrehozzon egy programot, elindítson egy képzést a vállalkozásról, az etikus üzleti gondolkodásról? A válasz ott rejlik Mészáros László, Sikerre születtem című önéletrajzi könyvének lapjain.  A MICE alapításának ötlete és kezdete a könyvben az Adni legalább olyan jó, mint kapni! címet kapta a 8. fejezetben.

De hogyan?

A lehetséges nyugdíjba vonulás küszöbén elkezdtem visszatekinteni az elmúlt éveimre. Miután az egész életemet kétkezi, majd szellemi munkavégzéssel töltöttem, a tizenkét évi esti egyetem elvezetett a Buffalói New York Állami Egyetemen (SUNYAB) szerzett diplomámig, és addig, hogy felépítettem, igazgattam és eladtam több sikeres technológiai céget. Úgy éreztem, bebizonyítottam és első kézből tudom, mit jelent elindítani és vezetni egy gyümölcsöző vállalatot. Tudtam, hogy van valamim, amit szeretnék átadni. De hogyan?…..

MICE

….Mi az, amivel kifejezhetem Amerika iránt érzett hálámat, és egyben fejet hajthatok magyar gyökereim előtt? A MICE

Ez nem egy vicces utalás a kora roswelli időszakom ellenségeire – a mice egereket jelent magyarul –, hanem egy mozaikszó, az általam alapított Meszaros Internatio­ nal Center of Enterpreneurship (Mészáros Nemzetközi Vállalkozási Központ) angol rövidítése. A mottónk: „Add tovább!”

Akkoriban, mivel ott diplomáztam és sikeres üzletembernek ismertek, 2001-től a buffalói egyetem vezetői tanszékén a dékáni tanács tagja voltam. Ebben a helyzetben lehetőségem volt többször is elbeszélgetni a professzorokkal arról, miként maradhat az ember aktív nyugdíj után is. Ekkor ismertem meg egy egyetemi professzort, aki több mint harminc éven át tanított szenvedélyesen az egyetemen. Együtt megalkottuk egy vállalkozásról szóló képzés programját, amely 2003-ban Magyarországon valósággá vált. Közösen alapítottuk meg a MICE-t, amely egy non-profit szervezet volt, és együttműködött a New York Állami Buffalói Egyetem vezetői tanszékével. Ő volt a vezető tanár és a mentor, én pedig az elméleti munkám mellett finanszíroztam a programot…..

A teljes fejezet és  Mészáros László további izgalmas történetei a Sikerre születtem című könyvben olvasható. A könyv angol nyelven is megrendelhető.

KAPCSOLAT