Megérkezem Amerikába

Mészáros László: Sikerre születtem 2. fejezet
Ez a könyv érdekes lehet!  Egy könyvesboltban beleolvashatsz, átlapozhatod, de hol nyitod fel? Segítünk. Bejegyzés sorozatunkban minden fejezetből közzéteszünk egy-egy bekezdést, részletet.  Vásárlás előtt olvass bele:

Megérkezem – New York

Amikor megláttam a várost, megdöbbentem. Lehetetlen igazán megragadni azt, aminek a szemtanúja voltam. Lefogadom, hogy a többi 1950 utas lélegzete is elállt a szépségtől, a kétségekkel teli ismeretlentől, és a szépségen túli valóságtól. Soha nem hittem volna, hogy a való életben így néz ki egy felhőkarcoló. Igen, fényképen láttam, de a fölém tornyosuló óriás alatt állni egészen más érzés volt…..

Aztán a hajó partot ért, ami szintén elképesztő látvány volt. Azonnal, vagy nem sokkal utána, hallottam, hogy a hangszóróban az én nevemet mondják – megkértek, hogy menjek fel a fedélzetre…
Új barátaim is igencsak meglepődtek, és kérdezgettek: „Hű, miért kéretnek téged? Hát ki vagy te?” Beleremegtem, amint belém hasított a gondolat: talán azért hívatnak, mert bajban vagyok.
Ó, istenem, mit követtem el?….

Később, olyan délután négy körül idegenvezetőm elvitt egy vasútállomásra, Grand Central Station volt a neve. Ez az ember, akinek a nevét soha nem tudtam meg, bekísért egy nagy terembe és beszélt egy kalauzzal. Vett nekem egy vonatjegyet, és úgy sejtettem, azt mondta, hogy ott kell maradnom, azon a padon, amíg valaki értem nem jön….

Egy dollár

Délután négy óra óta ültem ott, és most már este nyolc volt. Már olyan éhes voltam, hogy majdnem elájultam, alig láttam. Egyetlen-egy dollárom volt, amit Ausztriából hoztam magammal. Az állomáson volt egy bolt, ahol grillcsirkét lehetett kapni. Egy egész csirkét meg lehetett venni kilencvenkilenc centért. A nyálam is kicsordult, amikor megláttam, hogy rizst és krumplit is árulnak, de nem tudtam mást venni, csak a csirkét, kilencvenkilenc centért. (Az egy centet a zsebembe süllyesztettem, és hiszik vagy sem, máig megvan. Remekül emlékeztet arra, milyen messzire is jutottam azóta.)…

Elérhető angol nyelven is: Legacy of a Refugee

Előző rész:
Életem egyik legmeghatározóbb korszaka
Elhagyom a hazám

Következik a 3. fejezet: Új otthonom – a New York állambeli Buffalo

KAPCSOLAT