3. Következetes és hatékony marketing-terv

A MICE képzések  „vázlata”-  A vállalkozás alapjai:
7. – 8. fejezet: Piacelemzés – Marketing mix
Ez a cikksorozat Neked szól, ha szeretnéd tudni, hogy mit adhat, miről olvashatsz  A vállalkozás alapjai című jegyzetben. A fejezetek bevezető és összefoglaló részeit csokorba szedtük, hogy könnyebben tudj dönteni a könyvben olvasható tartalom fontosságáról, hasznosságáról. A könyv kétnyelvű magyar- angol, mely az etikus vállalkozás és vezetés alapismeretei mellett az angol üzleti nyelv használatához is nagy segítséget nyújt.

7. fejezet

Piacelemzés

A piacelemzést általában könnyebb elvégezni egy kisebb vállalkozás esetén. Ez annak köszönhető, hogy egy vállalkozó jól ismeri a teljes üzletmenetet, és a fogyasztók széles körével van aktív kapcsolatban. A piacelemzés a vállalkozás és termékeinek/szolgáltatásainak teljes megismerésével kezdődik. Ez az ismeret lehetővé teszi a vállalkozó számára, hogy meghatározza, milyen információkra van szüksége, hogy versenyképes legyen, és sikeresen működjön a piacon.

A piackutatásnak sokoldalúnak kell lennie, és számba kell vennie minden tényezőt, amely a vállalkozás teljesítményére befolyással lehet. Ennek megfelelően, a fogyasztókat és vevőket azonosítani, értékelni és csoportosítani kell, míg a munkaerőpiacról annak állandó változása miatt szükséges folyamatosan frissíteni információinkat, hogy költséghatékony döntéseket hozzunk.

Mindemellett, a pénzügyi piacok mozgása és a pénz-ügyi szolgáltatók határozzák meg a tőke rendelkezésre állását és költségeit, a beszállítók – mint minden vállalat – a verseny nyomása alatt folyamatosan más és más áron kínálják termékeiket üzleti partnereiknek, az ingatlanpiacot a kormány, a lakásvásárlók, vállalatok és nemzetközi tényezők is befolyásolják. A verseny kontrollálhatatlan és folyamatos figyelmet követel. E piacok mindegyike elemzést igényel, hogy a hibázás lehetőségét csökkentsük, és növeljük a vállalkozó azon képességét, hogy hatékony döntéseket hozzon.

8. fejezet

Marketing mix

A marketing mix minden marketing stratégia alapja. A marketing mix összeilleszti a hagyományos marketing kulcselemeket a fogyasztói igények és a vállalat képességeinek összességével. A marketing mix négy fõ eleme, melyeket a marketing négy P-jének is nevezünk: termék (product), hely (place), ár (price) és promóció (promotion). Hogy a mix milyen változatát alakítjuk ki, az leginkább a marketing, értékesítési, és működési koncepciótól függ.

 

A marketing mix elemeit sosem szabad feltételezésekre alapozva, vagy hasra ütés-szerűen kialakítani. A fogyasztói igények és viselkedés feltárására irányuló marketing kutatás alapján kell azt meghatározni. Szintén fontos, hogy a vállalkozó tisztában legyen a cége által felkínált értékkel, a piac elvárásaival és tudja, hogy milyen üzenettel tudja a fogyasztók felé közvetíteni az általa kínált értéket, és a vállalat képességeit. Ezekkel az információkkal felfegyverkezve, a vállalkozó egy következetes és hatékony marketing-tervet tud felállítani.

Elérhető:
A vállalkozás alapjai  – Entrepreneurship: Foundations

Következő cikkek:

4. Mi a legelőnyösebb számodra? – Tulajdonosi szerkezet
5. A franchise vonzó üzleti alternatívát kínálhatnak a vállalkozóknak
6. Az alkalmazotti viszony kulcsszerepet játszik a vállalkozás összteljesítményében
7. Tőke, számvitel, cash flow
8. Stratégiai gondolkodás és tervezés

Korábbi cikkek a könyvből:

1. A vállalkozók nem ismerik a „nem” választ
2. Egy vállalkozás magjai

KAPCSOLAT