Életem egyik legmeghatározóbb korszaka

Mészáros László: Sikerre születtem 1. fejezet első része

Mészáros László: Sikerre születtem 1. fejezet első része
Ez a könyv érdekes lehet!  Egy könyvesboltban beleolvashatsz, átlapozhatod, de hol nyitod fel? Segítünk. Bejegyzés sorozatunkban minden fejezetből közzéteszünk egy-egy bekezdést, részletet.  Vásárlás előtt olvass bele:

A családom…

Édesanyámat, Kúti Erzsébetet csak a környezetem elbeszélése alapján ismerem. Nyolc hónapos múltam, amikor tüdőbajban meghalt…. Édesapám, Mészáros László iskolai végzettsége szerint diplomás közgazdász volt. Ebben az időben agronómusként dolgozott a Vas megyei Szentpéterfán, gróf Erdődy Pál osztrák határ szélén elterülő uradalmának gazdálkodását vezette.

Hároméves lehettem, amikor édesapám 1942-ben újra megnősült, és elvette az ő lányát, Schleifer Margitot feleségül…. Szeretetteljes kapcsolat alakult ki közöttünk, s nevelőanyám békésen éldegélt családunkkal egészen kilencvennyolc éves korában bekövetkezett haláláig…..

Gyerekkor…

Szentpéterfa másfél ezres lakosú falu, többnyire horvátok lakták; a tanárokon és a családomon kívül csak horvát származású emberek éltek itt. Tudtak magyarul, mégis mindenki horvátul beszélt, az anyanyelvükön. Még a papunk is horvát volt.

Nehéz falat volt beolvadni a horvátok közé, különösen nekünk, gyerekeknek, de szülői segítséggel végül sikerült. Nekiálltam megtanulni a nyelvet, hogy a kamasz gyerekek befogadjanak maguk közé….

Ötéves lehettem, amikor anyám a háború alatt elhatározta, hogy elmenekülünk egy biztonságos helyre. (Az oroszok kergették vissza a németeket, akik a mi környékünkön, a Bükk-hegységen keresztül tértek vissza aztán Ausztrián keresztül Németországba.) …..

Életem egyik legmeghatározóbb korszaka

Bármikor, ha visszagondolok arra az időre, csak a siralom és a fájdalom jut az eszembe, mert ilyesmiket 5-6 éves gyerekeknek nem lenne szabad látnia, átélnie. Persze senkinek sem, és az emberek nagy része nem is lát ilyesmit soha életében, hála istennek. Mégis, ez volt életem egyik legmeghatározóbb korszaka. Itt tanultam meg, hogy mi az a szeretetet, a szenvedés és a fájdalom; hogy tisztelni kell az embert; hogy milyen hatalmas érték az élet, mekkora fájdalmat okozhat a gyermeked elvesztése, mit jelent az, hogy szeressük egymást, ahogyan a tízparancsolatban meg van írva, hogy szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Itt tanultam meg nagyon fiatalon, hogy az élet nem gyerekjáték.

Bár gyerekjátékkal sem volt alkalmam játszani, mert a háború után jött a kommunizmus, ami sokaknak boldogtalan életet, elnyomást, igaztalanságot, kínzást, halált hozott. Iszonyatos tapasztalatokat szereztem gyerekfejjel, nagyon sajnálok mindenkit, aki szenvedést élt át, de ha visszanézek, azt kell mondanom, hogy rengeteget tanultam ebből, és emiatt is lett belőlem az, aki ma vagyok…..

Folytatása..

Elérhető angol nyelven is: Legacy of a Refugee / Amazon.com

KAPCSOLAT