A nyelvtudás jelentősége

A nyelvtudás jelentősége

A nyelvtudás jelentősége, MICE alapítvány

Idegen nyelvek tanulása és tudása sok örömöt és hasznot rejthet magában. A nyelvek ismerete megkönnyíti életünket, vagy üzleti sikereink kapuit nyithatjuk meg. Saját tapasztalataimat és élményeimet osztom meg önéletrajzi írásomban a Sikerre születtem című könyvben. – Mészáros László a MICE alapítvány elnökeNagyon fontosnak tartom, hogy az eredményes életem minden részlete és nehézsége tanulságot és erőt adjon az olvasónak.

Gyerekkoromban játékból és egy közösséghez való tartózás vágyából meg tanultam horvátul, pedig még nem sejtettem, hogy a későbbiekben több hasznot nyerhetek. Részletek a Sikerre születtem című könyvből:

Gyermekkor egy nemzetiségi faluban

Szentpéterfa másfél ezres lakosú falu, többnyire horvátok lakták; a tanárokon és a családomon kívül csak horvát származású emberek éltek itt. Tudtak magyarul, mégis mindenki horvátul beszélt, az anyanyelvükön. Még a papunk is horvát volt…..

Nehéz falat volt beolvadni a horvátok közé, különösen nekünk, gyerekeknek, de szülői segítséggel végül sikerült. Nekiálltam megtanulni a nyelvet, hogy a kamasz gyerekek befogadjanak maguk közé, és lassan átvettem a szokásaikat, jókat és rosszakat egyaránt, olykor még a gazemberséget is. Azonban hiába tanultam szorgalmasan, tökéletesen nem tudtam elsajátítani a nyelvüket, ezért a nagyobbak sokat piszkáltak, néha ki is zártak a társaságukból. De én nem adtam fel! Ez a tapasztalat kifejezetten arra ösztönzött, hogy még keményebben igyekezzek, hogy idővel én is egy lehessek közülük. Sokat küszködtem, míg elfogadtak, de végül én lettem az egyik legnépszerűbb gyerek a csapatban.

Gimnázium az 50- es években

Egy szlávnyelv ismerete új barátokat és sikert eredményezett egy közösségben melynek hatása pozitívan hatott egy ideológiától és diszkriminációtól terhes időszakban. Amit játékból, de kemény munkával megtanultam, azzal könnyen teljesítettem az iskolai elvárásokat.  A korai nyelvtanulás megkönnyítette a további nyelvek elsajátítását. Segítette a saját tanulási módszerem felfedezését és kialakítását.

Volt egy orosznyelv-tanárom, aki az első perctől kipécézett. Figyelmeztetett az elején, lehetek akármilyen jó földrajzból, matematikából, utolérhetem, sőt, le is hagyhatom a diáktársaimat, oroszból nagyon nehéz dolgom lesz, és ne csodálkozzak, ha megbuktat. Azt feleltem erre: „Próbáljuk meg, aztán majd eldől.” Nem tudta, hogy én nagyon jól beszéltem horvátul, s a horvát és az orosz nyelv nagyon hasonlítanak, főleg kiejtésben. A első év végi vizsgán én voltam a legjobb, ötösre vizsgáztam, ami nagyon bosszantotta a tanáromat, nem tudott megbuktatni, ahogy ígérte.

További érdekes és elgondolkodtató részletek folyamatosan teszünk közzé a Sikerre születtem című könyv oldalairól, ha elnyeri tetszését olvassa el a teljes könyvet.

Mészáros László és a MICE Program alapítvány fontosnak tartja a nyelvtanulást és tudást, mert jelentős szerepet tölt be az üzleti életben is. Az angol üzleti nyelv alapjaihoz a Vállalkozás alapjai című kétnyelvű jegyzet nyújt segítséget.

KAPCSOLAT