Magabiztosság, alázat és kitartás a siker kulcsa

Vezetői minta Zentai Gábor, aki cégvezetési tapasztalatait az élet számos területén osztotta meg másokkal. A Menedzserek Országos Szövetségének tagja szerint, egy igazi vállalkozó nem a pillanatot akarja megnyerni, hanem az örökkévalóságnak dolgozik.

Attól a vezetőtől érdemes tanulni, aki már látott vállalatot, aki ismeri a működését és etikus vezetői mintát képvisel. Abból legyen az első számú vezető, aki képes felelősséget vállalni a döntéseiért és tekintélyét nem erővel, hanem hozzáértésével, következetességével, kiszámíthatóságával és szociális érzékenységével éri el. „Az ne vezessen lovasrohamot, aki úgy érzi, ostobán néz ki a lovon” – fogalmazta meg Zentai Gábor, a ZEGa- Tech Kft.

Zentai Gábor munkássága és személyisége követendő példakép: 6 fős vállaltból 1100 főt foglalkoztató elektronikai céget épített fel, zöldmezős beruházásokat bonyolított, sikeres üzleti kapcsolatokat alakított ki a hazai autóipar beszállítói mellett európai és japán autógyárakkal. Tanított egyetemeken vezetői, vállalkozói projektvezetési ismereteket és üzleti kommunikációt. Az autóipari beszállítói piac témakörében több publikációja is megjelent, jelenleg középiskolásoknak vállalkozási ismeretek oktat.
„Szeretném átadnia a tanultakat a fiatal generációnak, legyen ez az én tizedem.”

A tapasztalat teszi a vezetőt

„Sokan tanítják a vezetés tudományát, de még kutyát sem vezetek pórázon.”
Vagyis jó könyvekből tanulni a vezetés technikáját, de az a hiteles, ha valaki közelről ismerkedik meg az iparággal, a szakmával, a vállalatok és szervezetek működési mechanizmusával, az emberi viselkedéssel és a gazdasági folyamatokkal.

A 90 –es években a magyar ipar padlót fogott, ebből a romhalmazból kellett újat létrehozni, ami csodás feladatnak bizonyult. Sokat járt külföldön, hogy megismerje a nagyvállalatok működését, hogy itthon kamatoztassa tapasztalatait. Mint mondja és vallja, hogy minden korszakban el kell dönteni, hogy mire vagyunk képesek és mire nem.
„Változik a piac, a környezet és a szemlélet, a bukás nem kudarc, hanem tapasztalat. A siker nem tart örökké, a kudarc, pedig nem szabad, hogy lebénítsa az embert.” – Hozzá fűzi, hogy egy igazi vállalkozó nem a pillanatot akarja megnyerni, hanem az örökkévalóságnak dolgozik.

Szövetségben

„Az első vezetők élete magányossággal jár, de ebbe nem kell belehalni. A Menedzserek Országos Szövetségébe, olyan emberek kerültek össze, akikkel meg lehet beszélni azokat a vezetői élethelyzeteket, amelyeket másokkal nem.” – vallja és teszi hozzá – „Nem vagyunk egymás konkurenciái, s ez a vezetői attitűd jellemzi mindazon vezetőket, akik nem hiszik el, hogy hatalmuk végtelen, akinek igényük van a megújulásra, akik megtanulták a kétkedés tudományát.”

Zentai Gábor kiemelte – aki igazán sokra viszi, annak életútjában benne van a bukás, vagy egy hosszabb kudarcos időszak.
„A kudarcból lehet hajtóanyagot, muníciót készíteni. Attól lesz valaki „nagyember”, hogy a sikertelenséget átfordítja, ehhez pedig magabiztos, alázatos és kitartó személyiség szükséges”

Sebők Viktória
Forrás: Manager magazin

KAPCSOLAT