Könyvajánló: Sikerre születtem

Mészáros László életrajzi kötetét végigkíséri egy már-már filozofikusnak ható gondolat, amit a szerző így fogalmaz meg: „A Jóisten megáldott egy tehetséggel: vészhelyzetben mindig bekapcsolt a problémamegoldó képességem. Korán rájöttem, hogy a szerencse nem más, mint alternatíva. Azon múlik minden, hogy a sors által eléd sodort helyzetek közül a jót választod-e, vagy a rosszat.”

Nagyobb vagyont vitt Amerikába, mint azt az egy dollárt

László a XX. század gyermeke, átélte annak borzalmait, embertelenségét, sorsfordulóit, és a változást akarók és vállalók sikereit, olykor kudarcait. Megismerhetjük egy Magyarországról 1955-ben megszökött 17 éves fiatalember Amerikában megvalósult, mai napig tartó üzleti és emberi sikertörténetének állomásait. Egy évvel a veszélyes szökés és ausztriai tartózkodás után valósult meg álma, 1956-ban érkezett meg New Yorkba, mindössze egyetlen dollárral a zsebében. Beszélgetéseink során egyre jobban megismerve életét, én mégis úgy gondolom, nagyobb vagyont vitt Amerikába, mint azt az egy dollárt.

Magával vitte egy, a második világháború borzalmai nyomán korán felnőtté váló fiatalember elszántságát, családszeretetét, találékonyságát a szerettei megvédése terén. Egy többnemzetiségű falu kamasz gyerekei körében kivívott elfogadottságának tapasztalatait.

Egy vidéki kisfiú jó értelemben vett csibészségét, vagányságát, és azt a felismerést, hogy van olyan gazemberség, aminek már nem akar részese lenni.

Nem utolsósorban édesapja intelmét: „Csak csináld, dolgozz keményen, légy becsületes, majd csak kifizetődik!”

Ez az öröklött „vagyon” vezérelte, segítette Lászlót amerikai beilleszkedése, üzleti felfogása, társadalmi elismertsége, családi élete során Amerikában.

Barátságunk, munkánk: MICE

Elmúltam 60 éves, amikor megismertem. Elkezdtünk beszélgetni, és úgy tűnt, mintha ezer éve ismernénk egymást. Elmesélte az életét, és azt, hogy annyi mindent kapott a sorstól, hogy szeretne valamit a hazájának visszaadni. Ekkor mesélt nekem a MICE Alapítványról, ahol 17-18 éves gyerekeknek tanították az etikus vállalkozás alapjait. Én is beszéltem magamról, hogy én azt a kalandot választottam, hogy itthon maradok. Felkért, hogy legyek a MICE társelnöke. Közös munkánkkal arra törekszünk, hogy a tinédzserek merjenek dönteni saját életükről, ahogy azt László is tette, 1955-ben. Azt tanítjuk, hogy szerezhetnek külföldi tudást, tapasztalatot is, élve a szabad lehetőséggel, de azt lehetőleg itthon hasznosítsák hazánk javára.

Rengeteg időt töltöttünk el közösen, úgy a munkában, mint a magánéletben, mivel sokat jön haza. Ismerjük egymás családját, megosztjuk egymással örömünket, néha bánatunkat is. Ez a kőkemény üzletember imád főzni, nagyon jól énekel, kellemes társasági ember, de legfőképpen igaz barát.

Megismerve nem mindennapi életútját, magam is ösztönöztem könyve megírására. Nem veszhetnek el tapasztalatai a korról, amelyben élt. A magyarországi évekről, a családról és az amerikai kalandokról szóló fejezetek igazán közel hozzák ezt az érdekes, különleges embert az olvasóhoz.

A legértékesebb vagyon az ember

A könyv kellemes meglepetést is tartogat: Magyarországon is figyelemre méltó, hasznos vezetési módszereket mutat be, vállalatirányítási szakemberek, vállalkozások vezetői számára is. Mészáros László az általa alapított Voice Technologies Group történetén keresztül írja le ezt a korszakot. Az internet az 1990-es évektől robbanásszerűen fejlődött Amerikában. A céges adathálózatok megszokottá váltak, a technikai befektetés kezdett eltávolodni a hagyományos telekommunikációtól. Megismerhetjük a sikeresség amerikai vállalatokat, vállalkozásokat jellemző útját, a korszak kihívásait. A vállalati stratégiaalkotás, az új adatátviteli technológiák kidolgozása, a megvalósításhoz szükséges csapatépítés, a vevőkkel való kapcsolattartás, a tárgyalási technikák és taktikák, a vezetői magatartás módszerei jelennek meg a VTG-ről szóló fejezetekben.

László vezetőként, üzletemberként már korán felismerte, hogy vállalkozásokat létre lehet hozni, meg lehet szüntetni, a technológia és a tőke mellett azonban a legértékesebb vagyon az ember. Ezért vette körül magát tehetséges munkatársakkal, akik ma is nagyra értékelik visszaemlékezéseikben az együtt töltött éveket.

A Sikerre születtem, Mészáros László önéletrajzi könyve egy magyar fiatalember útját mutatja be Amerikában, az Intel üzleti fejlesztés osztályának alelnöki székéig.

Amikor a szerző fordulatokban bővelkedő, sokszor humoros történetekkel tarkított könyvét ajánlom a kedves olvasó figyelmébe, teszem ezt azért is, mert az életút közérthető, emberközeli bemutatása megerősítheti mindenkiben a hitet, hogy merjük megvalósítani az álmainkat, mert „meg tudjuk csinálni”.

Zentai Gábor

KAPCSOLAT