Az etika segít a vállalkozónak a helyes döntés meghozatalában

Az üzleti etika

Etika, morál és társadalmi felelősség

Az etikus szemlélet és magatartás az üzleti és a magánéletben az origója és egyben átfogó alapgondolata a MICE alapítványnak és programjainak. Kézzel fogható, élő példája Mészáros László, a MICE elnökének, üzleti sikerei és eredményei. Az etika, morál és társadalmi felelősségről a Vállalkozás alapjai című, magyar-angolnyelvű gyakorlati útmutató könyvünkben bővebben olvashat:

Etika, morál és társadalmi felelősség

Az üzleti etika a hatékony, megfelelő, döntéshozás eszköze. A vállalkozók gyakran találkoznak konfliktusokkal az üzleti életben felmerülő bonyolult helyzetekben. Számos ilyen nehéz helyzet felelősségről, kulturális tényezőkről, csoportos befolyásról és jogi megfontolásokról szól, és kemény döntésekhez illetve dilemmákhoz vezet. Az etika segít a vállalkozónak a helyes döntés meghozatalában.

Miért fontosak az erős üzleti etikai alapok egy vállalkozásban?

Az erős etikai alapok fontosak a vállalat hosszú távú stabilitása és jó hírneve érdekében. Az üzletben érintett felek (kormány, ügyfelek, részvényesek, közösség tagjai és más cégek) nem akarnak olyan vállalkozásokkal együttműködni, amelyeket etikátlannak vagy megbízhatatlannak tartanak. Ha a cég képtelen a működését etikus keretek között tartani, el fogja veszteni a részvényesek bizalmát. A vállalkozó számára az etika a részvényesek iránt tanúsított, bizalmon nyugvó kötelesség, jogi tisztaság, bizalom és nyíltság.

Hogyan hozzunk etikus döntéseket?

Kérdések és támpontok sora áll a vállalkozók és alkalmazottaik rendelkezésé-re, hogy segítsék egy döntés etikusságának megítélését. Először is, a döntés egy erkölcstelen döntés? Megsérti bármelyikét a hagyományos „ezt nem szabad” elveknek? Amennyiben igen, akkor a döntés nem felel meg első szem-pontunknak, így valószínűleg erkölcstelen.

Másodszor, a döntést önző céllal hozzák (pl. a saját előnyünkre tevékenykedve és nem a vállalat javára)? Amennyiben igen, akkor a döntés nem felel meg a második etikai szempontunknak, így valószínűleg erkölcstelen.

Harmadszor, a döntés eredményeképpen valakit igazságtalan vagy tisztességtelen hátrány ér (anyagilag, fizikailag, érzelmileg vagy jogainak megsértésével)? Amennyiben igen, akkor a döntés nem felel meg a harmadik etikai szempontunknak, így valószínűleg erkölcstelen.

Végezetül, szégyenletes lenne, ha ez a döntés nyilvánosságra kerülne (pl. a szeretteink előtt, ha az újság címlapján megjelenne)? Amennyiben igen, akkor a döntés nem felel meg a negyedik szempontunknak, így valószínűleg erkölcstelen.

Részletek a Vállalkozás alapjai című könyv 2. fejezetéből

KAPCSOLAT